Het Europewhatsnext Symposium

euro star 6_resultaat

Het Europewhatsnext Symposium

Hier kunnen alle niet specifiek op 1 lezing-spreker betrekking hebbende reacties geplaatst worden . Per lezing-spreker wordt binnenkort een nieuws-item aangemaakt om gericht op die specifieke lezing in te kunnen gaan.

3 reacties

 1. Anton Greve op april 22, 2024 om 10:25 am

  Mijn persoonlijke mening ? …. ik vond het een zeer geslaagd symposium. Voor herhaling vatbaar . Ik ben benieuwd hoe dit tot voortgang leidt en in hoeverre dit helpt om de politiek in de juiste richting te krijgen.

 2. Anton Greve op april 22, 2024 om 12:00 pm

  Reactie van Ger van Eeden

  Symposium Maastricht Europe What’s Next! 20 -21 april 2024, beleving van Ger van Eeden.
  Tal van Interessante sprekers over de entiteit Europa!! Hierbij mijn eerste indrukken en leerpunten.

  Haroon Sheikh: Geopolitiek, positie Europa in de wereld.
  Europa bevindt zich niet meer in het middelpunt van de wereld. Oriënteer je op een ander blik van en naar Europa. Afrikaans blok, het Aziatisch blok, China, ze staan in een andere verhouding tot Europa dan decennia geleden. India komt op als belangrijke wereldeconomie. China en Rusland zijn niet zo nauw gelieerd als we denken. China speel een heel eigen rol los van Rusland.

  Carolien de Gruyter: Veranderingen in Brussel
  Er beginnen zich veranderingen in Brussel af te tekenen. Brussel wordt steeds belangrijker en dat voelen de EU-Staatshoofden ook. Politiek gezien speelt Brussel een belangrijke rol. Wel weten we dat er op democratisch vlak nog veel moet gebeuren.

  Ben Knapen: De verschillen binnen Europa
  Her project Europa. We moeten ons realiseren dat er binnen Europa nog veel verschillen zijn. De Noord Zuid as maar ook de Oost-Europese landen spelen een andere rol en willen ook andere dingen. Frans Duitse as blijft belangrijk.

  Antoaneta Dimitrova: Pragmatiek in toetreding
  Uitbreiding van de EU. Welke rol speelt de uitbreiding en hoe vindt die uitbreiding plaats. Waar moeten toetredende landen aan voldoen. Dat is een ongelooflijke stapel verordeningen, papier. Dat is goed om landen aan te laten sluiten bij het Europese gedachtengoed en de eisen die Europa aan de samenleving en het openbaar bestuur stelt. Soms is het echter ook goed om wat pragmatischer te werk te gaan. En te kijken hoe de Europese landen gebruik kunnen maken van elkaars kracht. Hoe kunnen we elkaar versterken.

  Joris Voorhoeve: ( Teun Janssen) : Een Europese defensie! Coalition of the Willing.
  Ukraine vecht onze oorlog. Putin is een meedogenloze misdadige autocraat. Als de Ukraine de oorlog verliest, zal Europa zich moeten voor bereiden op een enorme migratie stroom. 2 a 3 x de huidige aantallen zal Europa te verwerken krijgen. Veel Ukraïners zullen niet onder Putin willen leven. Bovendien gaat Putin door! Hij zal niet ophouden, maar Estland Letland Litouwen… dan zal de Europa aangevallen worden en hebben we te maken met WO III. Ook het gebruik van kernwapens is niet ondenkbaar. Europa is niet klaar voor een dergelijke agressieve aanval. Onze defensie zal op zeer veel terrein een uplift moeten krijgen. En dit geldt ook voor de commandostructuur. De aansturing is nu veel te gefragmenteerd. Daar kan een leger niet goed mee over weg. Alles duurt veel te lang. Maar ook zullen regeringen een heldere positie moeten kiezen in de defensie-economie. Het maken van defensiemateriaal. De oorlogsindustrie. Geen afwachtende strategie maar een actieve rol in woord en daad.

  Catherine de Vries: Populisme of verrechtsing.
  Zij was een wel een zeer inspirerende sprekers en sprak ook in oplossingsrichtingen. We zien een verrechtsing in heel Europa. Dat heeft verschillende oorzaken. Met heldere statistieken toonde zij de politieke verschuivingen binnen heel Europa. Ze verklaarde de verschuivingen. Belangrijk is dat het populismedebat niet op grond van moraal alleen gevoerd moet worden. Kies ook de economische invalshoek; migranten zijn broodnodig om onze economie vol draaiende te houden!! Al diegenen die zeggen Nederland eerst, moeten ook weten dat hun economische positie juist verbeteren kan door een goed toelatingsbeleid te voeren. Wilders schaadt zijn kiezers door de grens te sluiten. Maar voor alle Nederlanders eerst heb je ook eerst een goed draaiende EU nodig! Wat zij ons meegaf en dat is in mijn ogen precies Volt beleid: Turn the tide!!! Responsibility is key!!
  From the narrative of Blame:
  – Technocrats; taking out the liberal of the liberal democracy
  – Outering; Own citizens first
  – Europe: European interest is no Dutch
  Naar de narrative of Responsibility:
  – Where will we go : Idea
  – Why: Values and principles
  – How: Responsibility and steps

 3. George Keet op april 28, 2024 om 4:40 pm

  1. Erg aangenaam georganiseerd: de manier waarop het publiek of de toehoorders mochten mee doen naast luisteren beviel mij: alleen luisteren in de plenaire sessies en actief meedoen in de workshops.
  2. Het debat nà de keynote speech met twee debaters was organisatorisch goed bedacht maar kwam vaak niet goed uit de verf. Althans ik heb daar te weinig toevoeging en verdieping mee gekregen. Debaten blijkt een vaardigheid die niet bij alle debaters voldoende beschikbaar was. Misschien kan het resultaat omhoog door de debaters tevoren “onder handen te nemen”.
  3. Ik wil de volgende keer graag democratie als hoofdthema; tenminste, als het wederom een symposium wordt dat niet onder verantwoordelijkheid valt van een politieke partij. Dat laatste is een voorwaarde om de juiste keynote speakers te kunnen aantrekken, zoals David van Reybrouck ( zijn boekje “Tegen verkiezingen” wordt nog steeds méér relevant) en Rory Stewart (Politics on the edge: smaakvol opgedist gedrocht). Ook omdat ik nog steeds denk dat buurtberaad de enige kans is voor de democratie om als systeem te overleven. En een symposium mij van meer middelen voorziet, misschien.
  4. Ik zie een stip op de horizon: het jaarlijkse symposium over democratie, al jaren gehouden in Praag, waarheen 3/4 van de Europese burgers binnen 10 uren treinreizen naar toe kan, heeft een vergelijkbare onverwoestbare status als de Münchener Sicherheitskonferenz over defensie.

Laat een reactie achter