Geopolitieke veranderingen, de rol van Europa: Haroon Sheikh

Haroon

Geopolitieke veranderingen, de rol van Europa: Haroon Sheikh

Op zaterdag 20 april 2024 in Maastricht op het Symposium Europewhatsnext sprak prof. dr. Haroon Sheikh over de snel veranderende geopolitieke situaties. Hij legde uit hoe schaarse middelen zoals “rare earth materials” en hoogwaardige technologie door machthebbers in alle landen overal ter wereld worden gebruikt als geopolitieke wapens. Niet alleen dictators doen het, maar iedereen wereldwijd doet daar aan mee .
Ook geloof en westerse ideeën worden gebruikt als politiek middel om eigen bevolking te overtuigen van het gelijk van de lokale machthebbers of het ongelijk van andere staten zoals bijvoorbeeld het westen ( Europa en US) .
Europa zal zich moeten aanpassen en haar koloniaal verleden weg moeten poetsen . De arrogantie uit het verleden moet verdwijnen . Europa moet inzien dat wat Europa ziet als een belangrijk probleem dat met prioriteit moet worden aangepakt, door de rest van de wereld als helemaal niet of veel minder belangrijk ervaren wordt .
De conversie van schaarse middelen en andere zaken naar geopolitieke wapens zal de komende decennia verder toenemen.
De economische en militaire opkomst van andere landen die hun rol op het wereldtoneel opeisen dwingt Europa tot een andere manier van handel drijven. Europa zal om mee te kunnen blijven doen, antwoorden moeten vinden op deze geopolitieke wapens.
Behalve een minder arrogante opstelling en meer begrip voor andere culturen en ideeën, zal Europa snel en zwaar moeten investeren in innovaties op het gebied van internet , ruimtevaart, chiptechnologie, waterstof , mining naar grondstoffen, voedselvoorziening, defensie, afvalverwerking en andere terreinen. De snelheid die gevraagd wordt en de omvang ( investeringen /kapitaal) maakt dat dit niet aan een enkel land of een paar multinationals kan worden overgelaten. Europa zal moeten voorzien in het benodigde kapitaal . Brussel ( Europa) zal moeten opstaan en de leiding moeten nemen om de plannen te maken en het benodigde kapitaal binnen Europa te vinden en aan te wenden voor deze inhaalrace . Het kapitaal en de kennis mag niet, zoals nu het geval is, te vaak wegstromen naar multinationals of niet-Europese landen. Al met al een leerzame lezing en debat. Het is aan ons om de politici duidelijk te maken dat een cultuuromslag en enige nederigheid af en toe op zijn plaats is. Ik vond het een gestructureerde en duidelijk inzicht verschaffende sessie. Het is evident dat de benodigde investeringen en de noodzakelijke verdedigingsstrategieen om Europees georganiseerde oplossingen vragen. Enerzijds vanwege de omvang en anderzijds om niet op het wereldtoneel tegen elkaar te worden uitgespeeld. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Laat een reactie achter